2015/10 – Toulouse-Lautrec on a walk across America

****

Tα καφέ μπιστρό του Παρισιού ως «Ιδανικοί τόποι»/Bistrot et Café Culture, Το μικρό Παρίσι των Αθηνών – petit Paris d’ Athenes/Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο.

Ιδανικός τόπος είναι εκεί όπου τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται. Σύμφωνα με τον Γάλλο φιλόσοφο MarkAuge, η σύγχρονη εποχή απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από μη τόπους. Μέρη χωρίς ταυτότητα και ιστορία που δεν δημιουργούν πραγματική σχέση μεταξύ των ανθρώπων που φιλοξενούν. Ιδανικός τόπος είναι εκείνος που δημιουργεί διαρκώς γέφυρες και συνδέσεις ενώ επικαιροποιεί μνήμες και δίνει αφορμή σε νέες αναζητήσεις. Τέτοιοι τόποι ήταν και είναι τα café bistrot.

Συμμετέχουν:
Ε. Ακύλα, Μ. Αριστοτέλους, Α. Βάθης, Ε. Βέλιου, Χ. Δημακάκου, Δ. Γιαννακάκου – Ραζέλου, Γ. Όιμπακ, Στ. Πεχλιβανίδης, Ε. Τσακίρη, Β. Λιουδάκης, Ε. Κόντσα, Α. Λαζάρου, Στ. Παπαδόπουλος, Χ. Κουσουλίδου, Μ. Κουλοβασιλοπούλου, Δ. Κοιλάκου, Α. Μανδηλάρη, Α. Μπιρλής, Γ. Χατζηελευθερίου Κορδώνης, Β. Πετρουλάκη.

Επιμέλεια: Λία Κουτελιέρη

Φίνος Φίλμ, Χίου 53, Αγ. Παύλος, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: 17:00-21:00

Toulouse-Lautrec on a walk across America, κολλάζ, ζωγραφική (μικτή τεχνική) 18x55cm, 2013/©φωτoγραφία: Ε. Ακύλα 2013

Σούπερ-μάρκετ στο Los Angeles. Στη δεκαετία του 1950 δημιουργούνται γύρω από τις πόλεις μεγάλα σούπερ-μάρκετ.

American Way of life

[…] Ο αμερικάνικος τρόπος ζωής που εκδηλώνεται στη δεκαετία του 1950, βασίζεται στη κοινότητα των καταναλωτών: τότε δημιουργούνται τα πρώτα μεγάλα σούπερ-μάρκετ γύρω από τις πόλεις με τεράστιους χώρους στάθμευσης, για να ικανοποιήσουν τους μεσοαστούς που ζουν όλο και περισσότερο σε οικισμούς των προαστίων, και ανοίγει το πρώτο εστιατόριο της αλυσίδας McDonald’s – το 1945 στο Σικάγο. Όσοι από τη μεσαία τάξη διάλεξαν αυτόν τον τρόπο ζωής αγοράζουν ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, εργαλεία κηπουρικής, προϊόντα για τα παιδιά τους. Ο εξοπλισμός των νοικοκυριών και η ανάγκη του αυτοκινήτου, που επιβάλλει ο συγκεκριμμένος τρόπος ζωής, υποστηρίζουν σταθερά την ανάπτυξη, δεδομένου ότι οι πιο φτωχοί προσπαθούν να προσεγγίσουν αυτό το είδος κατανάλωσης. […]*

*Portes, Jacques, Οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, αφέντες του κόσμου;, εκδόσεις Κασταλία 2007.

Το έργο Toulouse-Lautrec on a walk across America, παρουσιάστηκε στην έκθεση Το μικρό Παρίσι των Αθηνών/Petit Paris d’Athenes 2015: Tα καφέ μπιστρό του Παρισιού ως «Ιδανικοί τόποι»/Bistrot et Café Culture, στο Παλιό Κτίριο της Φίνος Φιλμ,  στην Αθήνα,  τον Οκτώβριο του 2015.

****
Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών/the program of the Festival little Paris of Athens-petit Paris d ‘ Athènes 2013

https://drive.google.com/file/d/0B7XGOp0I6luecVNKUFdMZzQyZU0/view

______________________________________________

.

.

.