2010/07 – ΕΡΥΣΙΧΘΩΝ, Σύγχρονη Ανάγνωση του Μύθου.

erisihthon2010 - Αντιγραφή

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΑΣΟΣ-ΖΩΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιείται εικαστική έκθεση «Ερυσίχθων, σύγχρονη ανάγνωση του μύθου».

Το Σκεπτικό της Έκθεσης

Συνήθως λέμε ότι «η φύση τιμωρεί». Όμως η φύση δεν έχει συναισθήματα για να θυμώνει και να τιμωρεί. Αυτό που φαίνεται σε μας σαν τιμωρία είναι η αντίδραση που προκαλούν οι ενέργειές μας, όταν διαταράσσουν την ισορροπία των στοιχείων της. Οι παρεμβάσεις του ανθρώπου, όταν αυτές κατευθύνονται από την πλεονεξία, την αδηφαγία και την απερισκεψία είναι επικίνδυνες, είτε πρόκειται για την καταστροφή ενός δάσους ή ενός αλσυλίου, είτε για την μόλυνση της ατμόσφαιρας, των ποταμών και των θαλασσών…..

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ηώ Αγγελή, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Έλενα Ακύλα, Λήδα Αλεξίου, Θωμάς Αποστόλου, Χρύσα Βέργη, Παυλίνα Βερούκη, Πάκυ Βλασσοπούλου, Katharina Bolesch, Βελισάριος Βουτσάς, Πέτρος Βρέλλης, Μαρία Γιαννακάκη, Ειρήνη Γκόνου,  Στέφανος Ζαννής, Απόστολος Ζολωτάκης, Ιωάννα Θέμελη, Ventseslav Iotoff, Κωνσταντίνος Καπαγιαννίδης, Αλεξία Καραβέλα, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Μάνος Κάτσαρης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Βασιλική Κοσκινιώτου, Μιχάλης Κουντούρης, Σπύρος Κρητικός, Αφροδίτη Λίτη, Ανδρέας Λόλης, Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάκης Μάρθας, Γρηγόρης Μαρκάτος, Καλλιρρόη Μαρούδα, Πάνος Μητσόπουλος, Νίκος Μόσχος, Κωστής Μουδάτσος, Θανάσης Μπερούτσος, Βένια Μπεχράκη, Ειρήνη Ολυμπίου,  Μίλτος Παντελιάς, Κώστας Παπανικολάου, Σαββίνα Πατρικίου, Παύλος Σάμιος, Μαρίνα Σιούτη, Καλλιρρόη Σπυρίδωνος, Μάγδα Ταμμάμ, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Παναγιώτης Τέτσης, Δημήτρης Τζάνης, Ελένη Τζάτζαλος, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Χρήστος Τσίντζος, Κώστας Τσιρώνης, Κώστας Τσώλης, Απόστολος Χαντζαράς, Χαρίσης,  Χρήστος Χαρίσης, Τζέλη Χατζηδημητρίου, Reid Yalom

Διάρκεια έκθεσης: 6 Ιουλίου –  3 Οκτωβρίου 2010

Οργάνωση: Κέντρoν Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας.

Συντονισμός: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια,
Κέντρoν Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Επιμέλεια έκθεσης:
Λουίζα Καραπιδάκη, μόνιμη συνεργάτης του Κέντρου Λαογραφίας.

Βοηθοί επιμελήτριες:
Ελευθερία Καμπιτάκη, Φανιώ Μιχαλοπούλου.

__________________________________________________

Τύπος:

Ο μύθος του Ερυσίχθονα μέσα από τη ματιά 61 καλλιτεχνών, της Νέλλης Αμπραβανέλ, Η Καθημερινή, 18/07/2010.

https://www.kathimerini.gr/culture/399379/o-mythos-toy-erysichthona-mesa-apo-ti-matia-61-kallitechon/

__________________________________________________

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Στις 26 Ιανουαρίου 2009, συνεργείο του Δήμου Αθηναίων με εντολή του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, έκοψε πενήντα πέντε (55) αιωνόβια δέντρα στο πάρκο επί των οδών Κύπρου και Πατησίων.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2009, κάτοικοι του Κολωνού, μαζί με την ομάδα Κοινότητα Ανοικοδόμησης/Reconstruction Community (1), μετέφεραν στο πάρκο στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων έναν κομμένο κορμό δέντρου από τις δεκάδες συστοιχίες δέντρων που είχαν κοπεί αυθαίρετα (μουριές, πεύκα, σοφόρες, κυπαρίσσια, σφενδάμια, μεγάλοι θάμνοι) στις 2 Ιουλίου του 2008 επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, εν όψη οδικής ανάπλαση της περιοχής που θα εξυπηρετεί το νέο σταθμό του τρένου. Ο κορμός αφού ακολούθησε την διαδρομή – Κωνσταντινουπόλεως – Αγίου Μελετίου – Πατησίων – Κύπρου – σε μια μεγάλη λιτανεία, τοποθετήθηκε εκεί ως άτυπο μνημείο φυσικής καταστροφής.

Το δίπτυχο Κύπρου και Πατησίων – Οδός Κωνσταντινουπόλεως, παρουσιάστηκε στην έκθεση Ερυσίχθων, σύγχρονη ανάγνωση του μύθου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», από τις 5 Ιουλίου έως τις 3 Οκτωβρίου του 2010, σε επιμέλεια Λουίζας Καραπιδάκη.

1Α. Κύπρου και Πατησίων, 29x21 εκ.

Κύπρου και Πατησίων, 29 x 21 εκ., μολύβι, ακουαρέλα, στρατσόχαρτο, φωτογραφικό χαρτί, κόκκινη κλωστή, 2010/©φωτoγραφία: Ε. Ακύλα 2010

1Β. οδός Κωνσταντινουπόλεως, 29x21 εκ.

Οδός Κωνσταντινουπόλεως, 29 x 21 εκ., μολύβι, ακουαρέλα, στρατσόχαρτο, φωτογραφικό χαρτί, κόκκινη κλωστή, 2010/©φωτoγραφία: Ε. Ακύλα 2010   

DSC06304 ++

Οδός Κωνσταντινουπόλεως, 1 Φεβρουαρίου 2009/©φωτoγραφία: Ε. Ακύλα

DSC06312 ++

Μεταφορά κορμού – Οδός Κωνσταντινουπόλεως, 1 Φεβρουαρίου 2009/©φωτoγραφία: Ε. Ακύλα

DSC06299 ++

Οδός Κωνσταντινουπόλεως, 1 Φεβρουαρίου 2009/©φωτoγραφία: Ε. Ακύλα

(1) με αφορμή τα, δυστυχώς όχι μεμονωμένα, περιστατικά στην οδό Κωνσταντινουπόλεως και στο Πάρκο των οδών Κύπρου και Πατησίων, ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο της Κοινότητας Ανοικοδόμησης για το χωροταξικό, το οποίο γράφτηκε ως μια αντίδραση – απάντηση στην έκθεση Περιβάλλον-Δράση΄08-Art+Nature, που διοργανώθηκε στη Βίλα Καζούλη, στην Κηφισιά, από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης στις 8 Δεκεμβρίου 2008, η Κοινότητα Ανοικοδόμησης/Reconstruction Community, μαζί με την ομάδα λόκαλ/Athens, οργάνωσαν τη δράση Περιβάλλον – (αντι)δράση΄08-Art+Nature.

«[…] βασικός χώρος δράσης της τέχνης είναι σαφώς ο δημόσιος χώρος, […] χώρος άσκησης πολιτικής, εκφοράς πολιτικού λόγου, ανάδειξης και συνύπαρξης των κοινωνικών αντιφάσεων και διακυβευμάτων. Ο δημόσιος χώρος είναι ο πραγματικός χώρος, δεν ανήκει ούτε στη σφαίρα των ιδεών, ούτε της πολιτικής θεωρίας. Είναι ο χώρος της σωματοποιημένης επικοινωνίας, της συνάντησης, της συμβίωσης και της σύγκρουσης. Είναι ο ζωτικός μας χώρος, αυτός για τον οποίο οφείλουμε και καλούμαστε να παλέψουμε καθημερινά.»

Reconstruction Community, Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2009

http://localathens.blogspot.com/2009/01/blog-post_20.html

Βρες το λάθος

______________________________________________

.

.

.