Alternative takes to the city

79014441_10157826938954704_8337720720670851072_n français

Στο βιβλίο Alternative takes to the city, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε και συγκεκριμένα στο κείμενο της Ειρήνης Μίχα  με τίτλο Childrens Everyday Flows and Networks in the Neighborhoods of Athens, αναφέρεται  μεταξύ άλλων το Καινοτόμο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (2015-16): Οι αφηγήσεις της γειτονιάς μου. Διαδρομές: κάτι από αλλού, κάτι από παντού.

Το πρόγραμμα εξελίχθηκε σε μια ιστορική περιοχή της Αθήνας με έντονο παραγωγικό χαρακτήρα, ο οποίος μεταλλάχθηκε ριζικά στις αρχές του 21ου αιώνα. Σήμερα στην κεντρική  συνοικία του Μεταξουργείου – Κεραμεικού είναι ορατά τόσο τα σημάδια της κρίσης όσο και τα σημάδια από τις διαδικασίες εξευγενισμού και τουριστικής ανάπτυξης της προηγούμενης περιόδου. Ο χωρο-κοινωνικός μικρόκοσμος του σχολείου (64ο Δημοτικό Σχολείο στο Μεταξουργείο) και της γειτονιάς αποτέλεσε το πεδίο μελέτης μιας διερευνητικής-εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Την ομάδα εργασίας αποτέλεσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης του ολοήμερου τμήματος και η δασκάλα τους Ελένη Ζάχου, η Ειρήνη Μίχα, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και η εικαστικός Έλενα Ακύλα. Συνεργάστηκε επίσης ο αρχιτέκτονας Νίκος Μαγουλιώτης.

Η γέφυρα μεταξύ της παιδαγωγικής πράξης της πρωτοβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διεύρυνε το ερευνητικό πλαίσιο θεωρητικά και μεθοδολογικά, ενώ μέσα από τη συνεργασία με τα παιδιά επιδιώχθηκε μια συνειδητή απόσταση από τις επικρατούσες νοηματοδοτήσεις και τους τρόπους αντίληψης που καθορίζουν τη ματιά μας. Τα αποτελέσματα του προγράμματος επιβεβαίωσαν και εμπλούτισαν τον προβληματισμό γύρω από  τη σημασία του χώρου ως αλληλο-εμπλεκόμενου παράγοντα της καθημερινής ζωής, αλλά και τη σημασία της αντίληψης των παιδιών στις προσεγγίσεις μας για την κατανόηση της πόλης.

Μέρος του προγράμματος παρουσιάστηκε στο Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι, στην έκθεση  «Το Γκάζι: ένα πολιτιστικό τοπίο», στο πλαίσιο της Νύχτας Μουσείων 2016, όπου  παραχωρήθηκε υλικό από προφορικές αφηγήσεις, που  συγκεντρώθηκαν μέσα από ομαδικές συνεντεύξεις διάρκειας μισής ώρας η κάθε μία. Οι μεταλλάξεις της γειτονιάς μέσα στο χρόνο αλλά και οι μνήμες από το παρελθόν αποτέλεσαν τη βάση του ερωτηματολογίου, οι ερωτήσεις του οποίου διατυπώθηκαν από τους μαθητές/ τριες. Κύρια σημεία διερεύνησης αποτέλεσαν το παρελθόν και το παρόν της γειτονιάς και της καθημερινότητάς της με σημεία αναφοράς τα δυο εργοστάσια: το Γκάζι και το Μεταξουργείο.

 

33 28

________________________________________

Alternative takes to the city

Edited by
Irini Micha and Dina Vaiou, National Technical of Athens, Greece

ISBN : 9781786302946
Publication Date : November 2019
Hardcover 180 pp

Alternative Takes to the City presents the mosaic of relations and socio-spatial conditions which compose the plurality of contemporary everyday space(s) in cities, offering «a view from below». It proposes a multidisciplinary and gendered approach to the (relational) spatialities and temporalities of the everyday, of new mobilities and of global and local networks which constitute urban life in contemporary cities.
The book raises an empirically informed theoretical proposition which springs from the multiplicity of everyday experiences, as a laboratory for understanding recent socio-spatial, political and ideological transformations. Each chapter takes forward the theoretical argument based on one or more examples of concrete cities, in order to unveil the complexity and diversity of the urban condition in changing conjunctures, in which local practices connect and collide with global developments.

Contents
1. A City of One’s Own. Territorialities of Migrant Women in Public Spaces, Camille Schmoll.
2. Spatialized Hierarchies: Mirror Effects Between Migrants and Non-migrants in Terzigno (Naples), Adelina Miranda.
3. The Power of Speed and the Governance of Space in Urban Life, Gabriella Paolucci.
4. Gendered Aspects of the Everyday. Restructurings of Urban Life in Athens, Dina Vaiou.
5. Children’s Everyday Flows and Networks in the Neighborhoods of Athens, Irini Micha.
6. Social Citizenship and Social Movements in Response to Housing Needs, Marisol García.
7. Reading Perceptions of the “Other” Through the Debates and Public Discourses about Islamic Religious Practices and the Presence of Mosques in Athens, Penny Koutrolikou.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: