2014 – BABYLON RADIO/Παρεμβαίνοντας στο αστικό τοπίο, δίκτυα και γειτονιά

 

Παρεμβαίνοντας στο αστικό τοπίο, δίκτυα και γειτονιά

Συζητάνε: Μαρία Λεμπέση, Έλενα Ακύλα.

Παρουσίαση του διετούς Καινοτόμου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (2012-14) «Η γειτονιά μας» που πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα τάξη του 51ου Δημοτικού Σχολείου,  σε συνεργασία με τους προπτυχιακούς σπουδαστές του μαθήματος «Σχεδιασμός Αστικού: Ζητήματα Στέγασης στο κέντρο της πόλης: Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις παρέμβασης στην περιοχή Πλατείας Βάθης – Αγίου Παύλου» της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., στο  Babylon Radio, 6-9 Νοεμβρίου.

 

http://www.3137.gr/babylon-radio

“Ο κοινωνικός χώρος είναι όντως ο υλικός χώρος των συναντήσεων, των επαφών μεταξύ των υπάρξεων”

Constant, για τον εκθεσιακό κατάλογο που δημοσιεύτηκε από το Haags Gemeetenmuseum, Χάγη, 1974.

Το Babylon Radio είναι ένας χώρος συνάντησης, μια κατασκευασμένη συνθήκη συνύπαρξης, ανοιχτή και μη κατευθυνόμενη. Χτίζοντας αρχικά μια ξύλινη αποσπόμενη σκάλα που ενώνει το πεζοδρόμιο στη Μαυρομιχάλη με το πατάρι του 3 137, στήνουμε έναν εφήμερο ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό με στόχο να λειτουργήσει σαν ενα ανοικτό και προσβάσιμο  δικτύο. Για την τεχνική υποδομή του σταθμού θα χρηςιμοποιηθει ελεύθερο λογισμικο ανοιχτού κώδικα. Την ίδια ώρα στο ισόγειο του εργαστηρίου υποδεχόμαστε ανθρώπους, διαβάζουμε, μαγειρεύουμε, ανταλλάσσουμε γνώμες και συνταγές.

Το πρόγραμμα του Babylon Radio επιθυμεί να αναπτυχθεί προσκαλώντας ανθρώπους που συμμετέχουν σε ομάδες και εναλλακτικές κοινότητες, να παρουσιάσει  εκπομπές τέχνης και ταυτόχρονα να λειτουργήσει σαν ενα “speaker’s corner” προσκαλώντας ανοιχτά οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του σταθμού. Η συνάντηση και η συζήτηση με όλους τους καλεσμένους επιθυμούμε να δημιουργήσει νέες συγκυρίες και διασταυρώσεις από διαφορετικούς χώρους.

Καλή ακρόαση!

Για την πραγματοποίηση του σταθμού και την ανάπτυξη του προγράμματος προσκαλούμε και συνεργαζόμαστε με τους Γερμανούς καλλιτέχνες Daniel Kemeny και Andreas Sell.

To Babylon Radio είναι μέρος του project New Babylon Revisited σε επιμέλεια Δάφνη Δραγώνα, Σοφία Ντώνα.

Συμμετοχικές δράσεις και περιπλανήσεις για τη μετα-ψηφιακή πόλη

Η Νέα Βαβυλώνα ήταν ένα μοντέλο ουτοπικής πόλης του αρχιτέκτονα Constant. Βασιζόταν στη λογική ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου δικτύου που επέτρεπε δυναμικές και παιγνιώδεις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους κατοίκους και το περιβάλλον τους. Αν και η Νέα Βαβυλώνα ήταν μία πόλη που δε χτίστηκε ποτέ, μέρος της σκέψης του Constant φαίνεται να γίνεται σήμερα πραγματικότητα με τον πιο αντιφατικό τρόπο. Η ζωή στις ανερχόμενες «έξυπνες πόλεις» έχει χαρακτήρα ανοικτό, συμμετοχικό και παιγνιώδη με σκοπό την συνεχή βελτιστοποίηση, την κανονικοποίηση και την προβλεψιμότητα της αστικής καθημερινότητας. Η συνεχής συνδεσιμότητα και η ατέρμονη συλλογή και αξιοποίηση των αστικών δεδομένων μικρά περιθώρια αφήνουν όμως στην απρόβλεπτη, εφήμερη και ελεύθερη αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Και καθώς στη μετα-ψηφιακή εποχή η εξιδανίκευση της συνδεδεμένης πόλης μοιάζει να περνάει στο παρελθόν, διαφαίνεται και πάλι η ανάγκη για τον εντοπισμό και τον επαναπροσδιορισμό των στοιχείων που σε μια πόλη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενωτικά, συσπειρωτικά για τους κατοίκους της.

Το New Babylon Revisited προσκαλεί στην Αθήνα καλλιτέχνες και θεωρητικούς για δράσεις και εργαστήρια που προτείνουν διαφορετικές αρχιτεκτονικές συνδεσιμότητας και επαναπροσεγγίζουν τις υποδομές των δικτύων, τεχνολογικών και μη, που βρίσκονται στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, τα γραφεία και τα εργαστήρια ενός κτιρίου στην Πραξιτέλους θα ενωθούν με την κατασκευή ενός δικτύου από σωλήνες και κάψουλες που παραπέμπει στους «πνευματικούς σωλήνες» των μητροπόλεων στο παρελθόν. Μια περιπλάνηση στην πόλη θα προσφέρει την ευκαιρία για ελέυθερη ανταλλαγή αρχείων και μια συζήτηση για περίφραξη των αθηναϊκών κοινών θα μεταφερθεί σε ένα εκτός του διαδικτύου, ευρυζωνικό δίκτυο. Ένα παρασιτικό μετακινούμενο μικρο-συνέδριο θα επαναπροσεγγίσει την Αθήνα και ένας ραδιοφωνικός σταθμός στη Μαυρομιχάλη θα λειτουργήσει σαν ανοιχτό και προσβάσιμο δίκτυο προσκαλώντας τους κατοίκους σε συζητήσεις και δράσεις.

Ένα εγχείρημα του Ινστιτούτου Goethe Αθηνών

Συμμετέχουν οι Telekommunisten (Baruch Gottlieb, Jeff Mann) σε συνεργασία με την ομάδα Errands, reSync (Adnan Hadzi, James Stevens), Αντώνης Γαλανόπουλος, Oliver Lerone Schultz, YKON (Christina Kral), Angela Jerardi, Πάκυ Βλασσοπούλου, Daniel Kemeny, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου, Andreas Sell

Σε συνεργασία με το Circuits and Currents και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, το Common Media Lab του πανεπιστημίου της Leuphana, το 3 137, το SPACE UNDER, και το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών.

Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα, Σοφία Ντώνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: